Waar kun je deze winter het beste op wintersportvakantie?

Een wintersportvakantie valt en staat doorgaans met de aanwezigheid van sneeuw. Hoewel de tijd van het jaar daar een grotere of kleinere kans op kan bieden, kun je er nooit echt van op aan. Waar je wel van op aan kunt, is dat er coronamaatregelen zijn deze winter waar je rekening mee moet houden. Met dat in het achterhoofd, waar kun je dan het beste op wintersportvakantie deze winter?

Zwitserland

In Zwitserland vallen de regels zoals deze begin januari zijn mee. De skipistes zijn zonder coronabewijs te betreden. De horeca is open, personen ouder dan 16 jaar moeten een coronabewijs laten zien om naar binnen te mogen. In gesloten ruimte geldt een mondkapjesplicht. Om Zwitserland binnen te komen, is voor iedereen (dus ook voor gevaccineerden) een recente negatieve coronatest nodig, maar dat mag ook een zelftest zijn. Er is geen sprake van een quarantaineplicht, maar je moet wel tussen de vierde en de zevende dag in Zwitserland een tweede coronatest laten afnemen.

Italië

In Italië verschillen de maatregelen per regio. Er zijn zogenaamde witte en gele gebieden met een lage besmettingsgraad waar wintersport mogelijk met de 2G-regel en 3G-regel, maar er geen toegang tot bars en restaurants is. Er zijn momenteel geen oranje en rode gebieden in de Italiaanse wintersportgebieden, maar als die er wel komen, geldt dat in oranje gebieden kan wel geskied worden, maar veel andere voorzieningen dicht zijn en in rode gebieden zelfs de skiliften sluiten. Je eigen wintersportartikelen kopen en meenemen is dan het meest praktisch. In alle gevallen geldt dat in skiliften een FFP2-masker verplicht is. Alle reizigers vanaf 6 jaar moeten een negatief testbewijs kunnen laten zien, ook als ze een geldig vaccinatie- of herstelbewijs hebben. Voor ongevaccineerden is wintersport in Italië eigenlijk geen optie, omdat zij na aankomst verplicht vijf dagen op eigen kosten in quarantaine moeten.

OostenrijkOostenrijk

Heb je nog geen boosterprik gehad? Dan is op wintersportvakantie gaan naar Oostenrijk geen optie, omdat je dan eerst in een verplichte quarantaine van tien dagen moet. Ook moet je je registreren bij het Oostenrijkse ministerie van volksgezondheid voor een vertrek naar Oostenrijk én moet je beschikken over een negatieve PCR-test. Voor ongevaccineerden geldt een lockdown in Oostenrijk, want in horeca en restaurants geldt de 2G-regel. Alleen als je gevaccineerd bent of genezen van corona, mag je naar binnen. In het geval van het Janssen-vaccin is ook een boosterprik nodig.

Frankrijk

Voor de Franse skigebieden is een coronatoegangsbewijs nodig. 65-plussers en mensen die het Janssen-vaccin hebben gekregen, moeten kunnen aantonen dat ze een boosterprik gehad hebben. Vanaf 15 januari geldt dit voor iedereen van 18 jaar en ouder. Nu is een negatief testbewijs een alternatieve mogelijkheid voor toegang, maar het ligt in de lijn der verwachting dat vanaf 15 januari de 2G-regel van kracht wordt: alleen toegang voor mensen die gevaccineerd of genezen van corona zijn. In skiliften en wachtrijen geldt een mondkapjesplicht voor iedereen vanaf 6 jaar. Dit moet een chirurgisch mondneusmasker zijn of een colletje of buff met een filter.

Duitsland

Bij het inreizen van Duitsland heb je een coronabewijs nodig. Dit mag ook een testbewijs zijn dat niet ouder is dan 48 uur. Voor de skiliften in de Beierse Alpen geldt 2G-beleid: alleen als je genezen bent van corona of gevaccineerd bent, mag je er gebruik van maken. In de meeste andere skigebieden gelden dezelfde regels en is het verplicht om een FFP2-mondmasker te dragen. In skigebied Liftverbund Feldberg geldt de 2G-plus regel, wat betekent dat gevaccineerde en van corona genezen mensen alleen met een negatief testbewijs toegang krijgen.

Ben je bereid om tijdens je wintersportvakantie een coronatest te laten afnemen, dan lijkt Zwitserland de locatie waar je het beste naartoe kunt geen deze winter. Je komt hier ook gemakkelijker de horeca in, wat natuurlijk prettig is op vakantie.

© 2024 — wintersportdirect.nl — development by Harris Software