Skiën of snowboarden: wat doe jij?

Ben jij nog nooit op wintersport geweest maar droom je al jaren van een actieve vakantie in de sneeuw? Dan heb je veel keuzes te maken! Niet alleen heb je de keuze uit allerlei verschillende wintersportbestemmingen. Ook moet je gaan nadenken of je wilt skiën of snowboarden. Veel wintersporters vragen zich af of snowboarden of skiën makkelijker is. Wat het beste bij jou past hangt af van jou als persoon. Vraag jij je af of je wilt skiën of snowboarden? Lees dan gauw verder!

Snowboarden of skiën, wat is makkelijker?

Er is geen duidelijk antwoord te geven op welke van de twee makkelijker is: skiën of snowboarden. Allereerst hangt het natuurlijk van aanleg af. De één heeft het zo onder de knie terwijl de ander wekenlang aan het stuntelen is. Over het algemeen is skiën sneller te leren dan snowboarden, omdat je hierbij je gewicht makkelijker kunt verdelen. Aangezien je op twee latten staat in plaats van een board, voelt skiën natuurlijker aan.

Leren snowboarden

Waar de meeste beginnelingen na een paar dagen al vrij goed de hellingen afgaan op hun ski’s, duurt snowboarden vaak langer om onder de knie te krijgen. Je moet bij het snowboarden in het begin erg wennen aan de houding van je lichaam. Het duurt even tot je door hebt hoe je je knieën en bovenlichaam in de juiste posities houdt. Leren snowboarden gaat dan ook vaak gepaard met heel veel vallen en opstaan. Tijdens het skiën neem je echter een meer natuurlijke houding aan. Dit gaat de meeste mensen dan ook gemakkelijker af in het begin.

Alles draait om balans

Hoewel snowboarden dus iets langer duurt om onder de knie te krijgen, is het wel weer makkelijker als je het eenmaal onder de knie hebt. Na een dag of drie hard geoefend te hebben en lessen te hebben genomen, kun je in de meeste gevallen de piste wel op. Snowboarders zien er na een paar dagen al veel meer ervaren uit dan skiërs. Het is met een snowboard namelijk makkelijker te leren om bochten te draaien. Of je goed bent in snowboarden hangt vooral af van je balans. Wie hier geen moeite mee heeft vliegt na een week al zonder problemen alle pistes af.

Als je er maar plezier in hebt

De vraag of snowboarden of skiën makkelijker is, is dus moeilijk te beantwoorden. Bij het leren snowboarden val je in het begin behoorlijk vaak. Dit is met skiën in de meeste gevallen minder. Echter, als je het eenmaal onder de knie hebt vinden veel wintersporters snowboarden juist weer makkelijker. De beste tip is: doe wat jou het leukste lijkt! Voor het leren van zowel skiën als snowboarden is flink wat doorzettingsvermogen nodig. Je leert het gemakkelijkste als je plezier in hebt.

In de skilift

Behalve hoe snel je het kunt leren, zijn er nog andere factoren die meespelen in de keuze voor skiën of snowboarden. Een voordeel van skiën is dat je vanuit de skilift direct de piste op kunt. Als snowboarder moet je eerst uitstappen, gaan zitten, je board aan je voeten bevestigen en weer opstaan. Ook sleepliften zijn gemakkelijker voor skiërs. Vooral wanneer je net leert snowboarden is het erg lastig om te blijven staan in een sleeplift. Met ski’s is dit een stuk makkelijker.

Freestylen

Is het jouw droom om van de halfpipes te vliegen en allerlei trucs uit te voeren? Zie jij jezelf al de show stelen tijdens het freestylen? Dan valt de keuze sneller op een snowboard. Hiermee kun je veel meer en veel makkelijker freestylen dan met ski’s. Heb je het snowboarden eenmaal onder de knie, dan is het maken van sprongen en draaien niet zo moeilijk meer.

Dus: skiën of snowboarden?

De keuze voor skiën of snowboarden hangt dus helemaal af van jouw voorkeuren. Hoewel beide lastig kunnen zijn om te leren, beheers je het skiën over het algemeen toch iets sneller. Ook zijn de liften hiermee gemakkelijker, wat tevens een voordeel is. Heb je het snowboarden eenmaal onder de knie, dan kom je hiermee al gauw ervaren over en kun je snel coole trucs. Welke van de twee je kiest hangt dus af van wat jou het meeste trekt.

© 2024 — wintersportdirect.nl — development by Harris Software