5 tips voor je eerste keer wintersport

Ga jij voor het eerst skiën of snowboarden? Grote kans dat je het best spannend vindt om op die steile bergen in al die hoge liften te stappen. In dit artikel geven wij je vijf tips die je voorbereiden op jouw eerste keer op de lange latten. Wij zorgen ervoor dat jij compleet klaar bent voor je wintersport!

1. Volg hier in Nederland vast een lesje

Er zijn genoeg plekken in Nederland waar je al een aantal lessen kunt volgen. Natuurlijk is dit niet exact hetzelfde als op 2100 meter in de Oostenrijkse Alpen, maar je zult er zeker baat bij hebben. Zo zorg je ervoor dat je de techniek van het skiën vast een beetje onder de knie hebt. Ga dus voor je naar wintersport een aantal keer naar een indoor skibaan en volg hier een lesje van een ervaren instructeur.

Er zitten veel voordelen aan het volgen van skiles op een rollerbaan. Zo ben je eigenlijk aan het skiën op een oneindige piste, doordat de baan als het ware onder je door glijdt. Je kunt de afdalingen dus zo lang en kort maken als je zelf wilt. Verder is een bijkomend voordeel dat de skileraar altijd naast je staat en je gemakkelijk kan helpen met tips. Als laatste zit je niet de hele tijd in die ellenlange skiliften maar kun je gewoon genieten van het skiën of snowboarden.

2. Zorg voor goed materiaal

Wintersport is een dure vakantie, dat is algemeen bekend. Echter is het niet verstandig om te bezuinigen op je materiaal. Heb je bijvoorbeeld ergens erg goedkope ski’s gezien van tien jaar oud, laat je dan niet verleiden door de prijs maar let goed op de kwaliteit. Leren skiën of snowboarden is al lastig genoeg, laat staan als je dit doet op slecht materiaal.

Let er dus op dat er geen grote krassen zitten op je ski’s of board en dat deze er nog goed uit ziet. Ook wil je materiaal huren of kopen dat past bij jouw niveau. Als beginnende skiër wil je geen freeride ski’s huren waar je overal mee off-piste kunt. Laat je dus goed informeren en wees vooral eerlijk over je ervaring, of het gebrek hieraan.

3. Zorg voor een goede voorbereiding op de reis

De meest populaire manier van op wintersport is toch wel met de auto. In veel wintersportgebieden is het verplicht om winterbanden onder je auto te hebben. Naast deze regel is het ook gewoon belangrijk voor de veiligheid om winterbanden aan te schaffen, aangezien je aanzienlijk meer grip hebt in winterse omstandigheden.

Ook is het belangrijk om op te letten wanneer je gaat rijden. Oostenrijk en Frankrijk zijn erg populaire wintersportlanden, je zult dus niet de enige zijn op de weg. In deze drukte gebeuren veel ongelukken, waardoor het dus extra belangrijk is om goed op te letten op de weg.

Houd je aan de regels op de piste

4. Houd je aan de regels op de piste

Skiën en snowboarden is erg veilig, mits iedereen zich aan de regels op de piste houdt. Wij hebben voor je de belangrijkste regels op een rijtje gezet, zodat we met z’n allen kunnen genieten van een zo’n veilig mogelijke vakantie.

- Houd rekening met elkaar
- Stilstaan doe je niet midden op de piste
- Inhalen doe je rustig, maar mag zowel via rechts als links
- Zorg altijd dat je controle houdt
- Voeg veilig in vanaf zijpaadjes
- Help elkaar

Als we ons samen aan deze paar simpele regels houden, dan zorgen we ervoor dat iedereen kan genieten van een heerlijke wintersport. Want eerlijk, wat is er nou fijner dan onbezorgd de hele dag skiën of snowboarden?

5. Vergeet niet te genieten

De allerbelangrijkste tip die we je mee willen geven is om te genieten. De sneeuw, zon, gezelligheid en je vrienden zorgen er namelijk altijd voor dat dit de leukste week van het jaar is. Ondanks dat het erg spannend kan zijn en je ongetwijfeld een aantal keer zal gaan vallen, is het een week lang genieten. Probeer dus de spierpijn te onderdrukken en geniet van de lekkerste vakantie van het jaar. Een ding is namelijk zeker, als je een keer bent geweest, wil je nooit meer anders.

© 2024 — wintersportdirect.nl — development by Harris Software