3 zaken om te checken voordat je met de auto op wintersportvakantie gaat

Sommige mensen vliegen naar hun wintersportbestemming, anderen gaan op busreis, maar veel Nederlanders pakken de auto voor hun wintersportvakantie. Dat biedt natuurlijk alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en zelf controle te hebben, maar het vergt ook enige voorbereiding om veilig met de auto een lange afstand af te leggen bij winterse omstandigheden. We zetten drie zaken op rijtje om te checken voordat je met de auto op wintersport gaat.

Check of je auto in orde is

Misschien wel het allerbelangrijkst is dat je er zorg voor draagt dat je in orde is voordat je vertrekt. Dat is in het belang van je eigen veiligheid. Daarnaast is het erg vervelend als je in het buitenland met pech langs de weg komt te staan. Een grondige check up is dus noodzakelijk. Controleer zaken als je remmen, je accu, de profieldiepte van je banden, het oliepeil en je ruitenwisservloeistof om er maar een paar te noemen. Ook de staat van de velgen is van belang. Gebogen of beschadigde velgen kunnen de auto doen trillen en het stuurvermogen ten nadele aantasten. Is een velg niet in orde, dan kun je auto velgen online kopen.

Check of winterbanden verplicht zijn

Winterbanden zijn er voor je eigen veiligheid bij gladde, winterse omstandigheden. Toch is het gebruik ervan in Nederland niet verplicht. Maar je als in het buitenland op wintersportvakantie gaat, kom je door landen waar dit wél verplicht kan zijn. Gebruik je normaliter in de winter geen winterbanden, dan is het belangrijk om te checken of je ze onderweg naar jouw wintersportbestemming wel nodig hebt. In Duitsland zijn winterbanden wél verplicht in de winter, en in Oostenrijk en Frankrijk zijn ze verplicht bij winterse omstandigheden. Tenzij gaat skiën in de Ardennen, ontkom je er dus waarschijnlijk niet aan.

Controleer of sneeuwkettingen verplicht zijn

Controleer of sneeuwkettingen verplicht zijn

Naast winterbanden kunnen ook sneeuwkettingen van belang zijn. In Nederland mag je ze niet gebruiken, waardoor ook lang niet iedereen ze in zijn bezit heeft. In andere landen kunnen ze onder sommige omstandigheden echter wél verplicht zijn. Dat is niet voor niets, want zonder sneeuwkettingen is een besneeuwde bergweg erg gevaarlijk. In Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk moet je sneeuwkettingen gebruiken waar dit staat aangegeven, wat in een wintersportgebied ongetwijfeld aan de orde gaat zijn. In Zwitserland heb je ze dan weer niet nodig. Zorg verder dat je voorbereid op kou en oponthoud op weg gaat. Je kunt in een file terechtkomen zonder uitweg of toch met pech langs de weg komen te staan. Dat is in koude omstandigheden extra vervelend. Zorg dat je voor elke inzittende een deken hebt, dat je voldoende eten en drinken bij je hebt en dat je je telefoon kunt opladen in de auto, zodat je zeker weet dat je om hulp kunt bellen.

© 2024 — wintersportdirect.nl — development by Harris Software